Projektet i sin helhet, från tankar till målgång


År 2019 funderade vi på föreningens och bygdens framtid, det saknades något. Visst, det finns otroligt mycket i byn att göra, engagemanget är stort och många aktiviteter finns att deltaga i, men det fanns en lucka att fylla. Våra barn och ungdomar, men även vuxna, som inte spelar fotboll, lämnade byn och åkte iväg för att aktivera sig någon annanstans. Byn blev tom och riskerade att utarma sig till en öde plats.

Som idrottsförening så behövde verksamheten breddas, så att fler barn och unga kan aktivera sig på hemmaplan. Det började planeras och funderas på en bredare verksamhet, och det blev ett uppsving på bland annat innebandy i alla åldrar, föreningen gick in och sponsrade joggingverksamhet, Yoga har tillkommit, aktivitetskvällar i klubbstugan för de minsta, spontanidrott uppkom under en sommar då folk i byn började samlas på gräsplanen och göra olika aktiviteter. Det var då som tankarna började falla på plats - ett utegym skall vi givetvis ha.


Sagt och gjort, så skickades det in ett medborgarförslag till Hörby kommun om att vi ville ha ett utegym i byn. Svaret blev som väntat, Nej, det finns inga pengar till det.


Ingen idé att hänga läpp för det beslutet, i Önneköp löser vi problem, sagt och gjort så summerade vi den senaste tidens nya aktiviteter och de spontana som uppkommit och insåg att byn behövde något mer än ett gym, här skall det finnas allt, så att alla i byn kan göra någonting.


Nu föds projektgruppen och vi träffas för att fundera ut vår framtid. Önneköp skall leverera möjligheter till barn och ungdomar, men även till folket i bygden så att de kan umgås, socialisera, träna, utvecklas, och skapa gemenskap, de ska ha möjlighet att leva i byn med liknande förutsättningar som folk i städerna har. Vi ska ha en levande landsbygd med välmående människor. "Mitt andra hem" föddes.


Projektgruppen började genast att planera, fundera, ”brainstorma”, skissa, spåra ur och allt vad som hände. Men med tiden så började en plan växa fram, en stor plan var det och som födde många nya frågor, vad kostar det? Hur kan vi finansiera det? Kan vi genomföra det? Vi hade inga svar då, men vi sa alla att; jo det här skall vi göra, det här skall bygden ha. Frågan var bara hur.

I gruppen hade vi med en akademiker, och hon visste att det fanns stiftelser och organisationer som man kan söka bidrag hos, dags att börja leta. Vi var också tvugna att veta vad för leverantör vi skulle ha, vad finns det på marknaden, bara att börja åka runt och besöka olika platser för att se och känna på det som fanns, den som söker han finner.

Nya möten, nya tankar och nya frågor, men sakta och säkert växte det fram en struktur som vi jobbade vidare på, vi skapade vår första skiss.














Nu hade vi kommit så långt att det var dags att ta hjälp utifrån, och vi hade bestämt att Unisport verkade vara vad vi sökte. Vi bestämde ett möte där Unisport presenterade vad som fanns och vad som var gångbart och varför. Vi berättade om vår plan och möttes på en bra nivå av möjligheter. Vi bad om ett kostnadsförslag, som vi givetvis fick utan förpliktelser och avgifter, första vinsten.
Vi fick svar från Unisport och insåg att vi förmodligen hade gått lite för långt i kostnaderna, så vi började möblera om och förändra vår idé till en mindre kostsam anläggning, ett par miljoner skalades bort och vi hade hittat en rimlig nivå. Ny planritning skapades och vi började se vad som var på gång.













Ansökningar till de olika stiftelser och organisationer jobbades fram, vi skrev presentationer, projektbeskrivningar, vi sökte kunskap, vi frågade, vi skrev om, frågade igen och vi fick mycket bra hjälp från de olika aktörerna så till slut så kom dagen och vi skickade iväg vår första ansökan. Sedan gick den andra iväg och så vidare.

Eftersom vi ”visste” att vi skulle lyckas med projektet så arbetade vi vidare i samma anda, nu var det dags att titta på detaljer, var skall saker stå, vilka lampor skall finnas, vilken färg skall vi ha, bygglov, ritningar, undersökningar, markarbete, eldragning, ja allt och lite till skulle planeras in. Vi kontaktade kommunen och fick information om vad som gällde för bygglovet och vilka krav det fanns, bara att börja jobba. Allt detta och lite till och vi hade fortfarande inte en krona, men vi trodde på idén så vi jobbade vidare. 


Under resans gång har vi även pratat med folk i byn, i skolan, på dagis, vi har haft informationsdagar vi har presenterat våra ideér och tankar, vi har tagit emot idéer och glädjande hurrarrop. Vi känner att vi har bygdens företag och föreningar med på vår resa, kommunen och andra organisationer stöttar våra tankar, vilket givetvis stärker vår egen tro på att det vi gör är helt rätt. Vi ser att alla, ung som gammal, föreningar, företag och inte minst skolan kommer att ha stor glädje av anläggningen, och ja, Önneköp kommer återigen upp på kartan som "byn där allting är möjligt".


I slutet av 2021 så började arbetet ge vinst och vi blev beviljade våra ansökningar och pengarna började strömma in. Projektet blev än mer verkligt när bygglovet blev klart så vi tog det stora steget och beställde anläggningen av Unisport. Nu var det verkligen på riktigt, Unisport blev totalentrepenör och vi gick in i fasen att börja bygga. I skrivande stund är det mitten på januari 2022, vi har fått igångstartsintyg från kommunen, vi har haft vårt första byggmöte och vi har satt startdatum
för projektet. 


Den 10 februari är dagen då vi kör igång på riktigt "Det första spadtaget" 




I slutat på januari börjarde vi riva det gamla, entrén plockades ned och revs bit för bit, allt sorterades och hamnade i rätt återvinnigsbehållare. Det absolut roligaste var att vi hittade en brädbit där de som byggde entrén en gång hade skrivit sina namn. Det kan man kalla ett "arkeologiskt fynd", tänk att vi vände på rätt brädbit och hittade den här skatten. Brädan kommer givetvis att ramas in och hängas upp i föreningshuset.











Februari och nedmonteringen fortsätter, staket runt den gamla tennisbanan plockas ner, byggstaket sätts upp, fler träd fälls. En grävmaskin anlände och byggprojektet blir bara mer och mer verklighet.


Det första spadtaget 22-02-10

Då kom vi till dagen då projektet officiellt startade. Från och men nu och framåt bygger vi, visst det blir mer rivning och gräva bort gamla saker, men nu bygger vi, och hoppas på att vädret håller sig på en bra nivå, dvs. ingen snö och frost med tjäle. Dagen till ära hade vi bjudit in personer som på något vis har bidragit till projektet och media lika så. Publicitet är bra för hela bygden. Det blev en fin tillställning med många glada minnen och gofika från bageriet i byn. Tänk att det här faktiskt händer, Det känns som igår då vi satt och spånade på det här, vi drömde, hoppades och undrade om det någonsin skulle bli sant, vi planerade, vi hittade samarbetspartner, vi sökte pengar, vi fick pengar, vi beställde anläggningen, vi sökte bygglov, vi fick bygglov och vi började riva och nu står vi här. NU Börjar vi bygga. Om ca två månader om vädret tillåter så skall det hela stå klart och vi kommer ha Sveriges största utomhusarena till förfogande. 

Vi bygger vidare och börjar planera för den stora invigningen. 


22-03-21

Vad har hänt den senaste månaden? Det mesta har handlat om gräva bort den gamla marken och därefter lägga tillbaka nytt grus, dränering, rör till el och vatten och annat. Flera olika typer av grus är utlagd, först lite grövre sedan finare och finare och till sist kommer konstgräs och asfalt men det får vänta någon vecka till. Nu i mars har våra saker börjat levererats, motorikbanan har kommit, några gymmaskiner, lycktstolpar, konstgräs och lite annat smått och gott. Elen har vår elektriker börjat att dra fram genom alla rören och vårt fantastiska väderskydd har börjat att byggas. betongplattor som skall vara under taket är klara, så nu växer det så det knakar. 


22-04-02

Nu byggs det på alla fronter och den nya arenan tar form. Motorikbanan är på plats och fastjuten, multisportarenans alla delar är på plats och skall börjas monteras, väderskyddet är färdigbyggt men skall bara målas, vilket kommer att hända om någon vecka. Entrén är på plats, eller i alla fall stommen till den är på plats, bygget fortsätter. Alla stolpar till staketen är på plats, nu är det bara staketen som skall dit. Markarbetet till gymdelen, minibasketplanen samt padelbanan är klara, nu väntar vi bara på asfalten som beräknas komma i påskveckan. Det har hänt otroligt mycket de senaste veckorna vilket känns fantastiskt.


Snart påsk och saker och ting har gått fortare än planerat, asfalten kom nästan två veckor tidigare än planerat vilket fick hela projektet att ta fart. Allt såg bra ut tills asfalten på gymdelen hade satt sig och då såg det inte så bra ut längre. Ett problem som givetvis löser sig med att de får komma tillbaka och göra om och göra rätt. 

Förövrigt så här långt så har man börjat att montera padelbanan, vilket kommer att bli klart innan påsk. Multisportarenan har de också börjat montera och om inget problem tillkommer där så är den också färdigbyggd till påsk. Entrén tar också form och blir mer och mer färdig, den kommer att bli riktig fin. Belysningsstolpar börjar komma på plats och man kan verkligen redan nu se helheten av projektet.